16.8.2013

Pohdintaa Postcrossingista

Ihmisillä on varmasti erilaisia syitä Postcrossingin harrastamiseen; joistakin on kivaa saada postia ulkomailta, ehkäpä erityisesti erilaisista maista, jotkut keräävät postikorttien postimerkit talteen, jotkut haluavat kauniita kortteja joilla esimerkiksi sisustaa kotinsa tms.
Mulle Postcrossingissa on kivointa saada kortti jostain maasta, josta en ole ennen korttia saanut. Ja samoiten lähettää kortteja uusiin maihin, ja ilahduttaa ihmisiä.

Mua suoraan sanottuna ärsyttää saada sellaisia rumia kortteja. Silloin mä joskus ajattelen, että olisipa hän säästänyt tuon kortin jollekin, joka sellaista toivoo. Jotkut postcrossaajat ovat varmasti sellaisia, että he eivät välitä ollenkaan, mitä vastaanottaja toivoo, vaan lähettää aivan jonkun sattumanvaraisen kortin. Sitten he iloitsevat, kuinka ihania toiveidensa mukaisia kortteja he itse saavat. Ymmärrän kuitenkin sen, että kaikilla ihmisillä ei ole mahdollisuutta ostaa kaikille toiveisiin sopivia kortteja, mutta ehkä postcrossingia ei kannata harrastaa jos siihen ei ole mahdollisuutta panostaa.
Mulla on omassa postcrossing-profiilissani melko pitkä lista erilaisia toiveita, enkä koe, että olisi hirvittävän vaikeaa löytää yhtä korttia joka toiveeseeni sopii. Toki listassani on toiveitakin, jotka on vaikeasti toteutettavissa.
 
Profiilissani lukee myös, että en valitettavasti pidä turistikorteista.
Mulle olisi ihan sama, vaikka kestäisi monta kymmentä päivää että saisin kortin, kunhan se sopisi toiveisiini. Olisi myös ihan ok saada jokin kortti, kunhan se ei vain olisi turistikortti. Toki turistikorttejakin on hienoja, mutta minulle henkilökohtaisesti ei ole se mielenkiintoisin juttu nähdä paikkaa, jossa lähettäjä asuu.

Ymmärrän sen, että itselläni on jonkinlainen etuoikeus siinä, että olen ostanut korttini tosi halvalla kirppareilta, enkä koskaan kaupasta swappeja lukuunottamatta. Korttieni joukuosta löydän melkein aina kaikkien postcrossaajien toiveisiin sopivat kortit. Luulen, että en varmasti harrastaisi Postcrossingia, jos joutuisin ostamaan postikortit kaupasta. Ei minulla sellaiseen olisi varaa. Postikorttienkin hinnat nousee, kortteja ei enää oikein alle eurolla löydä. Olin järkyttynyt, kun huomasin että perus muumi-kortti maksaa 1,50 euroa!

Jos mulla olisi varaa, lähettäisin hurjasti enemmän postikortteja. Postcrossing-kortteja en harmikseni tule lähettämään lähiaikoina, sillä opiskelijabudjetti ei riitä.
Postia lähetetään vähemmän, mutta onko se ihmekään, kun postimaksut kallistuu ja samoiten Itellan työntekijöitä jää työttömäksi. Miksi postiin ei voisi olla kanta-asiakaskorttia vaikka sellaisille, jotka käyttävät postin palveluihin yli 50 euroa vuodessa? ;D

7 kommenttia:

 1. Oon niin samaa mieltä tosta "kanta-asiakkuudesta" :D! En kyllä tiiä minkälaisia etuja niille (meille) sit pitäis olla, niin pitkälle en oo osannu vielä miettiä asiaa x)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha en minäkään, mutta kyllä siitä varmasti jotakin hyötyä olisi! :D

   Poista
 2. Ite liityin Postcrossingin remmiin mukaan vuosi sitten. Oon alusta alkaen hommannut kaikki kortit uutena kaupasta, sillä joka paikassa ei postikorttilöytöjä voi tehdä kirppareilta. Miun mielestä melko suuri osa korttiin panostamisesta on jo siinä hinnassa: kuten sanoit, postikortit ovat kalliita ja varmasti tulevat vain kallistumaan entisestään, joten vaikka kortti olisikin vastaanottajan mielestä ruma, niin lähettäjä on sijoittanut pienen summan rahaa postimerkin lisäksi myös itse korttiin. On kyllä totta, että monilla tuntuu olevan tavoitteena pelkästään haalia itselle niitä mieluisia kortteja ja itse lähettää sitä mitä sattuu löytymään; tämä ei mielestäni ole kovin reilua, mutta eihän tämä korttien lähettäminen maasta toiseen muutenkaan ole kovin tasa-arvoista, sillä postikorttien hinnat ja postimaksut vaihtelevat niin suuresti eri maissa. Miun mielestä se "toiveiden täyttäminen" ei ole Postcrossingin pääajatus, vaan korttien lähettäminen ja saaminen. Ajatus on tärkein. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, kirjoitit kyllä asiaa! Täällä mun kotikaupungissa on niin paljon hyviä kirppareita, että niistö usein llöytää kortteja. Joissakin paikoissahan ei kirppareita edes ole, ja jos on niin postikortteja tuskin löytyy ollenkaan.
   Mun mielestä se, että osoittaa että on lukenut kortin vastaanottajan profiilin on hyvä juttu, esimerkiksi mulla lukee se teksti etten turistikorteista pidä, mutta kuitenkin turistikortteja tulee.

   Poista
 3. Mä nään, että postcrossingin idea on siinä, että voi saada kortin mistä päin maailmaa tahansa. Ja toiveet ovat nimen omaan toiveita ja sellaista extraa, ei mun mielestä niitä ole todellakaan pakko noudattaa. Kaikki ei oo postcrossingissa toisten toiveiden toteuttamista varten, monista on kiva ylipäätään saada ja lähettää kortti mistä päin maailmaa tahansa. Toiveet kyllä helpottaa kortin valintaa, mut en mä ainakaan pahastu, jos saan kortin joka ei noudata mun toiveita ollenkaan. Itse ahistun monesti, kun mulla ei oo toiveisiin vastaavaa korttia ja sitten lähetän jonkun vaan ja mietin että nyt se varmaan aattelee että oon ihan huono ihminen. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, ihmisillähän on erilaisia syitä postcrossingin harrastamiseen. Jos mä saan ekan kortin sellaisesta maasta josta en ennen korttia ole saanut, niin hienointa on mulle se uusi maa. Se kortin kuva ei siinä tapauksessa ole niin tärkeää.
   Ja sellaiset postcrossaajat, joiden profiileissa lukee vaan suunnilleen tiukka sääntö, että "haluan vain koira-kortteja" on vähän ärsyttäviä D:

   Poista
 4. Mä oon ollut nyt Postcrossingissa n. vuoden, ja liityin siihen alunalkaen siksi, koska halusin lähettää ja vastaanottaa kortteja ulkomaille/lta! Alussa ei ollut väliä, millaisia kortteja tulee, mutta nyttemmin musta on tullut aika tarkka millasia kortteja haluan saada. Ymmärttän, että kaikilla ei ole mahdollisuutta lähettää minulle mieluista korttia(eikä mulla itsellänikään ole aina mahdollisuutta lähettää toiveiden mukaista korttia, mutta yritän kuitenkin parhaani). Musta olisi kiva silti saada silmää miellyttäviä kortteja, koska itse kuitenkin laitan rahaa menemään kun lähetän muille kortteja, ja olisi kiva saada ns. 'rahanvastikettta'. En näe järkeä siinä, että säästäisin sellaisia kortteja, joista en yksinkertaisesti pidä, kun muutenkin on tilanpuutetta. Tuntuu, että Postcrossingissa hyvin usein sieltä saa vaikka mitä ja sen takia olenkin siirtynyt yksityisvaihtoihin, enää ei ole tarvinut olla pettynyt!

  VastaaPoista